Vigtige overvejelser når du skal have nyt køkken

Hvad skal du overveje, når du skal have nyt køkken? 9000ord giver svarene.

Mange danskere går rundt med en drømmen om det helt perfekte køkken. Man kan gå med ønsketankerne i mange år, men når det endelig er tid, hvad skal man så huske? En køkkenrenovering kan være et stort projekt, hvor der skal tages stilling til mange overvejelser. Derfor giver 9000 ord dig et overblik over de vigtigste overvejelser. Først og fremmest skal der tages stilling til, om dele af det oprindelige køkken skal bevares.

Renovering eller større ombygning?

Når der er tid og penge nok til at give sig i kast med et nyt køkken, er det en god ide først at stille sig og betragte det nuværende. Er der nogle af de bærende elementer, som faktisk er gode nok, som de er? Der er nemlig enormt stor forskel på den nødvendige investering af tid og penge alt efter, om man vil renovere dele af et køkken – eller bygge et helt nyt. Er du eksempelvis glad for køkkenets fronter, men ulykkelig over bordpladerne? Så kan du spare mange penge og meget tid ved at begrænse renoveringen til det mest essentielle. Ofte vil man bliver overrasket over, hvor meget køkkenets udtryk kan blive ændret med mindre renoveringer.

Der er dog ikke noget som et helt nyt køkken, og ofte får man det bedste resultat ved at starte fra bunden. Her er det utroligt vigtigt, at økonomien og tidshorisonten er tilstrækkelig. Hvis du skal have helt nyt køkken, kan det derfor være en god ide at arbejde med en såkaldt buffer. Sørg for at der er penge nok på kontoen til uforudsete udgifter, og sørg for at familien kan leve uden køkken i en længere periode end ombygningen egentlig er sat til. På den måde undgår du at få store negative overraskelser, imens drømmekøkkenet bliver til.

Valg af materialer

Når køkkendrømmen skal realiseres, så skal du vælge de skønne materialer, der passer til din personlige stil og dine behov. Her er der også flere vigtige overvejelser. Først og fremmest skal man huske på, at køkkenet er et arbejdsrum. I hverdagen skal køkkenet kunne klare meget slid, spildte fødevarer og meget mere. Derfor skal man altid gå efter slidstærke materialer, der er lette at rengøre uden at ødelægge overfladerne. Sådan undgår du, at drømmekøkkenet fallerer for hurtigt efter ombygningen.

Dernæst skal du selvfølgelig også vælge materialer, der passer til din personlige stil. Hvis dine drømmematerialer viser sig ikke at være slidsikre nok, så kan du måske finde et alternativ i samme stil, der holder bedre. I stilvalget kan du lade dig inspirere af tidens køkkentrends. Tiden med kridhvide overflader er ved at ebbe ud, og i dag findes moderne køkkener i alle regnbuens farver. Find derfor den farveprofil, der passer bedst til dig og sætter kulør på din hverdag.

Få professionel hjælp til køkkendrømmen

Som du kan læse ovenfor, kan man let blive overvældet af alle overvejelserne og valgmulighederne ved et nyt køkken. Heldigvis findes der mennesker, der har brugt livet på at dygtiggøre sig i netop køkkenindretning. Diverse køkkenfirmaer står derfor klar med indretningskonsulenter og køkkenkonsulenter, der kan gøre processen meget lettere. En erfaren indretningskonsulent kan rådgive dig til at træffe valg, der lever op til dine ønsker og behov. Denne konsulent kan eksempelvis rådgive dig til at undgå de faldgruber, som man let kan falde i, når man designer et nyt køkken. Har du eksempelvis forelsket dig i udseendet ved et bestemt materiale til overfladerne, som desværre ikke er slidstærkt nok til livet i en børnefamilie, så kan hun/han råde dig til de bedste alternativer. Samtidig kan indretningskonsulenter introducere dig til de smarte køkkenløsninger, som du måske ikke kender til, men som kan gøre det daglige liv i køkkenet lettere.

Find et lokalt køkkenfirma

Når du skal vælge et køkkenfirma, der kan hjælpe med at realisere din køkkendrøm, så er der også vigtige overvejelser. Først og fremmest er det en god ide at vælge et køkkenfirma, der har en butik nær dig. Derved kan du besøge deres showroom efter behov, hvor du kan se og føle de materialer, du overvejer at få køkkenet bygget med. Samtidig vil et lokalt køkkenfirma give dig muligheden for at holde fysiske møder med din indretningskonsulent. Dermed er det lettere at komme på samme bane, så konsulenten kan møde dig og forstå dine individuelle behov bedst. Hvis du eksempelvis er bosat i smukke Odense, så vil det altså være mest optimalt at vælge et køkkenfirma i Odense. Det er også altid en god ide at undersøge firmaet på forhånd. Dette kan du let gøre med en computer, da de fleste køkkenfirmaer har flotte visuelle hjemmesider. Ved at besøge hjemmesiderne kan du se, om køkkenfirmaets stilarter passer til dig.