Sådan bruger vi laserlys hver dag i det moderne samfund

(Laserlys kan sætte gang i festen – men det kan også så meget mere.)

Når man tænker på laserlys, så ledes tankerne hurtigt mod fremtiden og science fiction. Manga har nemlig set science fiction film, hvor helte og skurke skyder med laserpistoler og kæmper med lasersværd, og derfor kan laserlys virke som noget, der hører fremtiden til. Sådan er det dog ikke. Faktisk bruger vi moderne mennesker laserlys i langt flere sammenhænge, end man lige skulle tro. Hver gang du streamer din yndlingsserie eller scanner en vare nede i scan-selv-kassen, kan du faktisk takke laservidenskabens meget kendte forfader. I dette indlæg gennemgår din yndlingsblog på hele internettet – 9000 Ord – derfor historien bag tilblivelsen det skarpe lys og alle de steder, hvor laserlyset bliver brugt i dag.

Laserens oprindelse

Simpelt sagt er laserlys en særlig type lys, der indeholder meget energi. Lyset er kendetegnet ved, at lysets stråler har samme bølgelænge og samler sig til et meget kraftigt lys. Det kraftige lys bruger vi i dag over det hele – om det er i form af lasershows til koncerter eller som værktøj for en håndværker. Men hvornår fik mennesket kontrollen over det skarpe laserlys?

Når vi snakker om den første gang, hvor det lykkedes mennesket at skabe laserlys, så er der en helt særlig hovedperson. Det var nemlig ingen ringere end selveste Albert Einstein, der var det første menneske til at skabe laserlys – og endda ved en fejl. I 1916 stod den verdenskendte videnskabsmand midt i et forsøg i sit laboratorium. Han havde ingen intentioner om at skabe det skarpe lys, men ved en fejl kom det frem. Desværre nåede Einstein at gå bort, før det gik op for verden, at denne nye opfindelse kunne anvendes til så meget i samfundet. 5 år efter Einsteins død var det den amerikanske fysiker Theodore Maiman, der var den første til at genskabe laserlyset efter Einstein. Det formåede han ved at bruge en såkaldt rubinkrystal. Ved at skinne lys gennem denne særlige krystal blev han det andet menneske nogensinde til at lave menneskeskabt laserlys. Den helt store forskel fra Einstein til Maiman var dog, at Maimans forsøg kunne genskabes. Maiman kunne aldrig have forestillet sig det enorme potentiale for hans laserlys, men inden længe begyndte forskere verden over at arbejde med lyset. Siden da har mange forskere og videnskabsmænd videreudviklet laserlyset og sørget for, at vi i dag bruger det til utroligt mange ting.

Brug af laser i hverdagens samfund

I dette indlæg har vi ingen chance for at beskrive alle de steder i det moderne samfund, hvor laserlyset benyttes flittigt. Dette er i sig selv et godt argument for, hvor mange forskellige ting, som laserlys kan bruges til. Vi har dog udvalgt en håndfuld eksemplet.

  • Supermarkedet

En af de steder, hvor de fleste ser laserlyset i dagligdagen, er når vi handler. Ved hjælp af det skarpe lys er det nemlig muligt at aflæse stregkoder, som er altafgørende for den måde, vi handler på i dag. Nu tænker du måske, at meget handel er flyttet online i den seneste årrække. Det betyder dog ikke, at laserlysets æra i varehandel er slut – tværtimod. Hvis du ser optagelser af store Amazon pakkecentre, hvor robotter og mennesker sender pakker verden rundt, så er stregkodesystemet stadig altafgørende. Med en stegkodelæser kan robotten eller medarbejderen kende indholdet af pakken og sende den det rigtige sted hen. Det er derfor, der ofte er store stegkoder på siden af de pakker, du modtager i posten.

  • Internettet

I supermarkedet ser vi det røde laserlys med vores egne øjne. Laserlys er dog også ofte en del af vores hverdag – helt uden vi ser det. Laserlyset er blandt andet en af byggestenene, der har muliggjort internettet. Uden laserteknologi ville det simpelthen ikke være muligt at sende information på tværs af kloden øjeblikkeligt. Hver gang du ligger på sofaen og ser en god serie, så er laserlyset grunden til, at indholdet kan komme fra en amerikansk server til din dagligstue med det samme.

  • På hospitalet

De ovenstående eksempler er fantastiske, men der er velsagtens ikke noget mere fantastisk end at redde menneskeliv. På hospitaler og klinikker verden over har laserlyset skabt en sand revolution i medicinalvidenskaben. Laserlyset er nemlig ikke kun godt til at sende information. Hvis man gør lyset skarpt nok, kan man faktisk skære ting over med det. Dette er grundlaget for, at læger i dag kan udføre umådeligt præcise operationer, hvor man kan skære meget mere præcist end det nogensinde vil være muligt med en skalpel og en menneskehånd. Det nok bedste eksempel på dette er ved en laser-øjenoperation, hvor en øjenlæge kan skære så præcist, at det er muligt fikse de fleste synsproblemer.

  • På byggepladsen

I forskellige industrier har man også lært at benytte laserlys til mange forskellige formål. Eksempelvis er laseren et vigtigt værktøj for en håndværker. Håndværkerne kan eksempelvis benytte laseren til at sikre, at det man bygger er plant/i niveau. Her fastsætter man en laser i en ende af rummet, som skyder laserlys ud i en helt lige stribe. Derved kan man eksempelvis støbe et gulv, der bliver helt plant. Mange industrier benytter også laserens evner til at skære i hårde materialer såsom forskellige typer af metal.