En grønnere varmekilde vinder frem i Danmark

Vinteren suser ude bag vinduerne med slud, sne og kulde. Du har nok skruet rigeligt op for varmekilden i hjemmet for at komme helskinnet gennem vinteren. Det er den årstid, hvor varm kakao og en god film lokker mere end en frisk løbetur. Når

Valget af varmekilder gennem årene

Hvis vi går helt tilbage, så havde vi mennesker en foretrukken varmekilde – bålet. Vi fældede træer med økser og brugte varmen til at lave mad og holde varmen. Senere kom det klassiske bål ind i hjemmet i form af en pejs eller brændeovn, men det var kun starten. Med ny teknologi kom der også nye muligheder for at få varme i hjemmet, og du kender nok til de mest populære.

I mange år blev private husttande hovedsageligt opvarmet ved brug af et privat fyr, hvor olie eller gas blev brugt som brændstof. Hvis man glemte at fylde gas på fyret kunne man let vågne med små istapper i under næsen. Herhjemme benyttede boligforeninger og større bygninger gerne et fælles fyr, og fyret var den klart foretrukne varmekilde i Danmark i en lang årrække. Det skulle dog ikke vare for evigt, og nye teknologier banede igen vejen for nye forbrugsvaner i forhold til varmeforbrug i hjemmet.

Varme fra det fjerne

I takt med udviklingen af nationale varmeværker og infrastruktur til varmetransport kom en ny spiller på banen. Det personlige fyr i mange private hjem blev pillet ned og erstattet med radiatorer, der gjorde brug af en anden form for varme. Nu blev store mængder vand varmet op centralt på vand- og varmeværker, hvorefter det blev transporteret ud til radiatorer – særligt i byerne. Denne nye fjernvarme blev hurtigt den foretrukne form for varmekilde i Danmark. Men det er nu igen ved at udvikle sig – i lidt af en U-vending.

Biobrændsel hitter i Danmark

Det personlige fyr i private hjem har virkelig fået en genopstanden – og det er ikke blot retro. Der er flere gode grunde til, at private investerer i fyr med biomasse som træpiller eller træbriketter som brændsel. Først og fremmest oplever de fleste, at varmeregningen bliver mindre med biomasse i fyr. Faktisk er priserne billigere end prisen på elektriske varmekilder for de fleste.

Hernæst er der endnu en besparelse – nemlig på husstandens Co2-regnskab. Det forholder sig nemlig sådan, at biomasse i god kvalitet er en Co2-neutral løsning. Det betyder, at træerne når at opsamle den samme mængde Co2 i deres levetid, som samme mængde træ udleder ved afbrænding. Dermed kan man både opnå en billigere og grønnere løsning ved et skift til biomasse. Dette opnår producenter som Barlinek og German Pellets ved at styre produktionen for at opnå høj brandværdi og lav askeudvikling ved afbrænding.